ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διακρίσεις για τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών μας

Την πρώτη θέση κέρδισαν στον 9ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, οι μαθητές μας Ανδρέας Συμεού Γ’5, Ερατώ Χατζηερωτοκρίτου Γ΄5, Μαρία Κρασά Β΄4, Θεοδώρα Γεωργιάδου Β΄4 για το ομαδικό τους έργο ζωγραφικής, με τίτλο  «Παγίδα».

Άξιου επαίνου επίσης, ο μαθητής μας Χρυσοβαλάντης Γεωργιάδης της Α΄ Γυμνμασίου που κέρδισε την τρίτη θέση στον ίδιο διαγωνισμό αναδεικνύοντας το ταλέντο του στη χαρακτική. Ο Χρυσοβαλάντης περιγράφει το έργο του με τα πιο κάτω λόγια:

«Για να κάνω αυτό το σχέδιο χρησιμοποίησα την τεχνική της χαρακτικής.

Στόχος μου ήταν να δείξω την κατάληξη των δέντρων μετά από μια καταστροφική λαίλαπα.

Ξεκίνησα από ένα βαθύ πράσινο που συμβολίζει την πηγή ζωής και το οξυγόνο, που στην πορεία γίνεται πορτοκαλί και κόκκινο, τα οποία συμβολίζουν την καταστροφική φωτιά.»

Ο Αντρέας Σαββίδης της Γ΄ Γυμνασίου πήρε έπαινο για την τρισδιάστατη κατασκευή του με θέμα «The Blue Night».

Ο Αντρέας περιγράφει το έργο του με τα πιο κάτω λόγια:

«Αναμφίβολα, η φύση επηρεάζει βαθύτατα την ζωή μας και για τον λόγο αυτό οφείλουμε να την προστατεύουμε. Εμείς οι άνθρωποι όμως, δεν σεβόμαστε το περιβάλλον και με τις απερίσκεπτες πράξεις μας απελευθερώνουμε μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο «Φαινόμενο του θερμοκηπίου». Σε αυτό, ευθύνεται το λιώσιμο των πάγων, που θα έχει δυσμενή αποτελέσματα, αφού έρευνες αποδεικνύουν ότι 150 εκατομμύρια άτομα θα εκτοπιστούν τα επόμενα τριάντα χρόνια λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Έτσι, η ανησυχία μου για το μέλλον μας, με έχει  εμπνεύσει να κατασκευάσω το εικαστικό έργο «Blue Night».

Αυτή η κατασκευή απεικονίζει ένα μεγάλο κύμα, που συμβολίζει την στάθμη της θάλασσας, έτοιμη να καλύψει την γη την οποία έχω κατασκευάσει κάτω απ’ το κύμα. Επιπρόσθετα, το έργο χαρακτηρίζεται από τις μπλε αποχρώσεις του, τις οποίες έχω βάψει με πινελιές που θυμίζουν την διάσημη τεχνική του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Αλληλένδετα, αυτή η σύνδεση της κατασκευής μου με τον πασίγνωστο πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «The Starry Night» μαζί με τις έντονες μπλε αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν το έργο μου, έχουν οδηγήσει στον τίτλο «The Blue Night».

Λόγω του οικολογικού θέματος της κατασκευής, είχα βάλει ως προτεραιότητα να επαναχρησιμοποιήσω άλλα υλικά για να την φτιάξω. Η βάση είναι μια πλευρά ενός σχισμένου χαρτόκουτου, ο σκελετός του είναι φτιαγμένος από σκουριασμένα σίδερα (συρματόπλεγμα) και η επικάλυψη αυτού του σκελετού έγινε με παλιά εφημερίδα και γόμα. Επιπρόσθετα, η γη κατασκευάστηκε με μια ξεφούσκωτη μπάλα, παλιά εφημερίδα και γόμα. Τέλος, η βάση, το κύμα και η γη βάφτηκαν με ακρυλικές μπογιές.»

Ο 9ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών αφορά μαθητές/τριες της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και τους κλάδους των Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Σχολές Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Κύπρου. Ο ετήσιος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών έχει ως στόχο να αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Εικαστικές Τέχνες στη ζωή των ανθρώπων, καθώς επίσης και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της αυτογνωσίας και της κριτικής σκέψης των μαθητών μας. Επιπλέον, συμβάλλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και ενεργών, δημοκρατικών, συνειδητοποιημένων πολιτών που έχουν επίγνωση της ταυτότητάς τους, που ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν στο άμεσο περιβάλλον τους, ασκούν κριτική, αλλά αναλαμβάνουν και ενεργό δράση.

Contact Us

Drop us a quick message and we will get back to you.

Start typing and press Enter to search