Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΥΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΚΙ!

Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκακιού

Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκακιού που διεξήχθη στις 18 με 20 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά διαδικτυακά, έλαβαν μέρος οι διακεκριμένοι στο είδος μαθητές της Ιδιωτικής Σχολής ΦΟΡΟΥΜ, Ορέστης Στρατής (Στ1) και ο Χρυσόστομος Ρουσής (Γ3).

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία έζησαν οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν στο πρώτο online Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η πανδημία οδήγησε το Εuropean youth individual and team chess championship στην online διεξαγωγή του, με τους Κύπριους διακεκριμένους σκακιστές να συμμετέχουν μέσα από το διαδίκτυο σε αίθουσα που παραχώρησε για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, η Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ. Ο Ορέστης Στρατής κατέχοντας τη δεύτερη θέση στους παγκύπριους περσινούς αγώνες και ο Χρυσόστομος Ρουσής ως παγκύπριος πρωταθλητής εξασφάλισαν άμεση συμμετοχή στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες.

Το πείσμα και η περιέργεια ήταν αυτά που τους κίνησαν το ενδιαφέρον για την ενασχόληση με το σκάκι. «Ήμουν πέντε χρονών όταν παρακολουθούσα τον πατέρα μου να παίζει σκάκι. Η περιέργεια για το συγκεκριμένο παιχνίδι με ώθησε στο να μάθω να παίζω», ανέφερε ο Χρυσόστομος. Από την άλλη ο Ορέστης πέρασε το κατώφλι της εφηβείας για να ασχοληθεί με το άθλημα. «Μόλις έμαθα τους κανόνες στα 14 μου χρόνια, πείσμωσα και ήθελα πραγματικά να μάθω περισσότερα και να ασχοληθώ εντατικά». Μόνο 8 μήνες χρειάστηκαν, όχι μόνο για να μάθει κανόνες, τεχνικές και στρατηγικές, αλλά για να εξασφαλίσει διακρίσεις και την περασμένη χρονιά να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στους Παγκύπριους αγώνες.

Υπομονή, συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση είναι μόνο μερικά από τα εφόδια που εξασφάλισε από την ενασχόληση του με το σκάκι ο Ορέστης. Για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της ανάλυσης και της μνήμης μίλησε ο Χρυσόστομος. «Το σκάκι καλλιεργεί την πειθαρχία και τη συγκέντρωση. Σκέψου ότι σε κάθε σου κίνηση λαμβάνεις μια απόφαση που δεν μπορείς να την αναιρέσεις».

Κοινός τους στόχος η ατομική τους ανέλιξη στο συγκεκριμένο άθλημα και γενικότερα στη σταδιοδρομία τους.

Το ευρωπαϊκό σκακιστικό πρωτάθλημα νέων διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μια ευρωπαϊκή χώρα με τη συμμετοχή των κορυφαίων σκακιστών, όπως αναδείχθηκαν από τα εθνικά πρωταθλήματα της κάθε χώρας.

Στο φετινό διαδικτυακό διαγωνισμό, έλαβαν μέρος πάνω από 700 σκακιστές από 40 ευρωπαϊκές χώρες. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν τρεις σκακιστές και τρεις σκακίστριες σε κάθε ηλικιακή κατηγορία (U12, U14, U16, U18). Η Κύπρος τερμάτισε 29η από τις 40 χώρες συνολικά.

Contact Us

Drop us a quick message and we will get back to you.

Start typing and press Enter to search